Przyjmujesz bezglutenowego gościa i właśnie zaczynasz wpadać w panikę? No więc nie ma się czym stresować. Tak się składa, że istnieją produkty, które bezglutenowiec MOŻE jeść. Serio!

Czym nakarmić bezglutenowego gościa?

Tym, czym wszystkich innych gości. Jeśli jest to posiłek jedzony przy wspólnym stole. Na pewno lepiej jest przygotować posiłek, który w całości jest bezglutenowy, niż wskazywać osobie nietolerującej glutenu, co może jeść, a czego nie. To zawsze jest przykre i mało kulturalne.

Najpierw zapoznaj się z listą produktów zabronionych i dozwolonych na diecie bezglutenowej. Dzięki temu dowiesz się, jakie masz możliwości. I że raczej musisz zrezygnować z pieczenia pizzy i podawania biszkoptów na deser. Koniecznie przeczytaj też, jakie są pułapki diety bezglutenowej – to są rzeczy, z których niewiele osób zdaje sobie sprawę! Dowiedz się też, jak rozpoznać produkty bezglutenowe dostępne na polskim rynku.

Poniżej kilka wskazówek dotyczących wspólnego posiłku, jeśli obecna jest osoba bezglutenowa:

  • każde surowe mięso jest bezglutenowe – uff
  • naturalnie bezglutenowymi obiadowymi dodatkami są: ziemniaki (w tym frytki!), ryż, kasza gryczana, kasza jaglana, quinoa (komosa ryżowa)
  • w roli dodatków nie podawaj: makaronu (chyba że kupisz bezglutenowy), kaszy jęczmiennej (m.in. kasza pęczak), kuskusu
  • nie zagęszczaj sosów i zup mąką pszenną (a i ziemniaczana powinna być oznaczona jako bezglutenowa)
  • nie korzystaj z sosów z torebki, właściwie z żadnych produktów z torebki, sosów ze słoika, kostek rosołowych
  • używaj przypraw w postaci świeżej (okej, czasem to niemożliwe) lub w torebkach, ale jednorodnych, czyli takich, które nie są mieszankami przypraw
  • sos na wszelki wypadek podaj w osobnym naczyniu, aby bezglutenowy gość mógł się upewnić co do jego składu i zdecydować, czy chce go zjeść
  • do zupy nie dodawaj grzanek
  • w razie wszelkich wątpliwości skonsultuj się przed wizytą ze swoim bezglutenowym gościem

Na tej stronie znajdziesz propozycje bezglutenowych obiadów, deserów, przystawek. Pamiętaj jednak, żeby używać sprawdzonych, bezglutenowych produktów. Nie każda mąka ziemniaczana jest bezpieczna dla bezglutenowa. To samo dotyczy keczupów, majonezów i wielu innych produktów.

Jeśli to twój „pierwszy raz” z bezglutenowym gościem, nie sil się na żadne fajerwerki. Spróbuj przygotować w miarę prosty i bezpieczny posiłek. Nie głów się zbyt długo nad deserem – jeśli nie masz doświadczenia w bezglutenowym pieczeniu, wymyśl może coś na zimno. Bezglutenowa mąka zachowuje się inaczej niż np. mąka pszenna, więc nie każdy wypiek się uda. Może wystarczy galaretka, sałatka owocowa albo lody?

Przygotowywanie i podawanie potraw

Ważne jest nie tylko to, jaki skład mają serwowane przez ciebie dania, ale też sposób, w jaki je przygotowujesz. Koniecznie musisz pamiętać o kilku rzeczach:

  • jeśli robisz dwie wersje sosu lub zupy – glutenową i bezglutenową – absolutnie nie możesz mieszać ich tą samą łyżką – używaj osobnych narzędzi kuchennych
  • jeśli podajesz pieczywo bezglutenowe – podaj je osobno, nie razem ze zwykłym pieczywem
  • jeśli przygotowujesz kotlety panierowane, a dla bezglutenowego gościa masz zamiar zrobić wersję bez panierki, nie możesz smażyć mięsa w tym samym oleju – najlepiej kotleta bez panierki usmaż jako pierwszego
  • wszelkie dodatki, jeśli nie masz pewności co do ich składu (grzanki, starty ser żółty, dressing do sałatki, sos do mięsa, starta czekolada, bita śmietana itp.), podawaj w osobnych naczyniach – niech każdy nałoży sobie wedle uznania

Impreza?

Jeśli zapraszasz gości nie na posiłek jedzony przy wspólnym stole, ale na zwykłą imprezę z jedzeniem w tle, oczywiście nie musisz spinać się aż tak, żeby WSZYSTKIE przekąski były bezglutenowe. Na każdej imprezie muszą być chipsy, paluszki, precelki i krakersy – żadnej z tych rzeczy bezglutenowiec nie tknie, ale trudno. Zadbaj tylko o kilka bezglutenowych drobiazgów, żeby twojemu bezglutenowemu gościowi nie burczało w brzuchu. Albo żeby za szybko się nie upił z braku jedzenia…

Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie chrupiących warzyw. Sama na prawie każdą imprezę zabieram całą torbę pokrojonych w paseczki marchewek. Sprawdzają się świetnie – wszyscy wcinają ochoczo. Do tego może być seler naciowy, rzodkiewka (zwykła lub biała), papryka. Idealne są też owoce lub sałatka owocowa. Przekąska niewymagająca żadnych przygotowań to wszelkie orzechy, rodzynki, mieszanka studencka. Jeśli planujesz zrobić małe kanapeczki, możesz spróbować kupić chleb bezglutenowy (dostępny w większości hipermarketów) lub – łatwiej dostępne – wafle ryżowe. Pamiętaj jednak, że ser lub szynka mogą zawierać gluten – najlepiej skonsultuj się w tej sprawie ze swoim gościem.

Alkohol

Piwo na pewno zawiera gluten i tu nie ma żadnych wątpliwości. Istnieją specjalne piwa bezglutenowe, jednak na razie są jeszcze dość trudno dostępne. Choć oczywiście jeśli uda ci się takie kupić – a wiesz, ze twój gość lubi piwo – to wspaniale! Glutenu nie zawiera wino i czysta wódka. Wódki kolorowe mogą zawierać gluten, więc na nie trzeba uważać.

  • Piotr

    W formie alkoholu polecam również cydr – młode wino z jabłek. Orzeźwiające i nie takie mocne jak wódka.

  • Damian Dami

    polecam nie pić alkoholu takim osobą