Które produkty są na pewno bezglutenowe?

Ziemniaki. Na przykład. A tak serio – na 100% bezglutenowe są produkty nieprzetworzone, naturalnie bezglutenowe. Jednak kto z nas jest w stanie się odżywiać wyłącznie jednorodnymi produktami, do których w żaden sposób nie miał szans trafić gluten? No właśnie.

Na naszym rynku pojawia się coraz więcej paczkowanych produktów, które są całkowicie bezpieczne dla osób z nietolerancją glutenu będących na diecie bezglutenowej. Po czym je poznać? Najważniejszym znakiem rozpoznawczym jest symbol przekreślonego kłosa, który wygląda tak:

Przekreślony kłos

Jest to międzynarodowy symbol żywności bezglutenowej. W Polsce prawo do jego używania mają wyłącznie producenci, którzy uzyskali licencję Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Produkty oznaczone tym symbolem są w 100% bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej. Więcej informacji na temat licencji można znaleźć na stronie poświęconej symbolowi przekreślonego kłosa.

Na rynku istnieją też produkty, na których widnieje znak przekreślonego kłosa, jednak w nieco innej postaci – jest wiele wariacji tego symbolu. Są to produkty, które nie mają licencji nadanej przez Stowarzyszenie, jednak ich producenci oficjalnie deklarują, że nie zawierają one glutenu.

Na niektórych opakowaniach widnieje też napis „produkt bezglutenowy”. Sytuacja jest podobna do tej opisanej powyżej – producent tych produktów zapewnia, że nie zawierają one glutenu.

Choć niektóre produkty nie zawierają żadnej informacji na temat glutenu, część z nich jest bezpieczna dla bezglutenowców. Wiele osób będących na diecie bezglutenowej wysyła zapytania do poszczególnych firm. W odpowiedzi osoby te dostają informację, które produkty danej firmy są dla nich bezpieczne. Warto zapoznać się z odpowiedziami producentów – jest im poświęcony cały wątek  na forum Stowarzyszenia.

Stowarzyszenie tworzy i stale uzupełnia wykaz produktów bezglutenowych, czyli spis wszystkich produktów dostępnych na polskim rynku, które są bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej.

Którym produktom zaufać?

Oczywiście osoby będące na diecie bezglutenowej nie kupują wyłącznie produktów oznaczonych jako bezglutenowe lub takich, których producent wyraźnie deklaruje brak glutenu. Czasem trzeba po prostu zaufać etykiecie – zwłaszcza jeśli firma jest znana na rynku i ma wyrobioną markę. Firmom-krzakom raczej nie ufajmy.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w 2007 roku wydało rozporządzenie, według którego producent musi umieszczać na opakowaniu informację dotyczącą:

  • pochodzenia skrobi i skrobi modyfikowanej, jeżeli skrobia ta może zawierać gluten;
  • składników alergennych (w tym glutenu).

Jeśli na etykiecie nie widnieje żadna informacja o składnikach mogących zawierać gluten, wówczas przypuszczamy, że produkt ten est bezpieczny dla osób z nietolerancją glutenu.

  • Daniel Wieczorek

    generalnie trzeba bardzo uważnie czytać etykietki na produktach. Skrobia pszenna nadaje żywności spójną konsystencję, dlatego dodaje się ją do wędlin, pasztetów, konserw, wyrobów garmażeryjnych, sosów i zup w paczkach. Często gluten może być obecny w jogurtach, lodach i napojach. Również glutaminian sodu pochodzący z pszenicy może zawierać gluten. Dlatego jeśli produkt zawiera w składzie glutaminian to trzeba poszukać na etykiecie informacji czy produkt jest wolny od glutenu, dopiero wtedy możemy mieć pewność co do jego składu. Podobnie w przypadku skrobi modyfikowanej (jeśli pochodzi z pszenicy) i syropu glukozowo-fruktozowego (też może być z pszenicy). Generalnie w wyspecjalizowanych sklepach z żywnością bezglutenową możemy liczyć na odpowiednią selekcję produktów, w ofercie będą takie z symbolem przekreślonego kłosa który daje nam pewność co do składu: http://www.jarmarknatury.pl/zdrowa-zywnosc-bezglutenowa