Są takie produkty, które na pierwszy rzut oka nie zawierają niczego niebezpiecznego dla bezglutenowca. Wystarczy jednak uważnie przeczytać etykietę i okazuje się, że wiele niepozornych produktów zawiera składniki wytwarzane na bazie zboża.

W diecie bezglutenowej zakazane są:

  • płatki kukurydziane nieoznaczone znakiem przekreślonego kłosa – większość dostępnych na rynku płatków kukurydzianych zawiera dodatek słodu jęczmiennego;
  • proszek do pieczenia – zawiera pszenicę;
  • sos sojowy – zawiera pszenicę;
  • kostki rosołowe;
  • większość musztard i ketchupów;
  • zupy z proszku;
  • zupy tradycyjne robione na zakwasie (barszcz biały, żurek – zakwas żytni);
  • mieszanki przypraw;
  • opłatek komunijny;
  • chleb „kukurydziany” – nazwa jest myląca – nie da się zrobić chleba z samej mąki kukurydzianej, ponieważ byłby on twardy, chleb „kukurydziany” zawsze będzie miał dodatek jakiejś glutenowej mąki;
  • niektóre leki.