|Drugie dania |drukuj przepis
Chilli con carne

Danie bardzo proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i aromatyczne, a w dodatku robi się od razu spory zapas.

Ja bardzo lubię takie obiady. Takie, które polegają właściwie wyłącznie na wrzuceniu składników do jednego gara i mieszaniu od czasu do czasu. No dobra, tutaj trzeba pokroić paprykę i pół cebuli, ale to jeszcze do przeżycia. Chilli con carne to potrawa bardzo prosta w wykonaniu, a jednocześnie bardzo aromatyczna. Jest w niej mięso, są też warzywa, wystarczy więc ugotować do tego ryż i obiad gotowy.

W przepisie jest aż 400 g mięsa – niech Was to nie przeraża. To dużo, ale taka ilość pozwala na wykorzystanie też całej puszki kukurydzy, całej puszki czerwonej fasoli i całej puszki krojonych pomidorów. Jeśli zmniejszycie ilość mięsa, zostanie Wam np. pół puszki kukurydzy, fasoli i pomidorów. Co z tym zrobicie? Lepiej więc zrobić cały garnek chilli con carne i mieć obiad na kilka dni. Ja jestem zadowolona! Bo to jest smaczne, mogę jeść!

Składniki

  • ok. 400 g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowo-wołowego)
  • czerwona papryka
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki przyprawy chilli
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • łyżeczka kuminu (możesz pominąć, jeśli nie znajdziesz w sklepie)
  • 3 płaskie łyżki ulubionych ziół (np. zioła prowansalskie, bazlia, oregano)
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Na rozgrzanym oleju usmaż mięso. Dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i cebulę. Smaż przez ok. 5-6 min. Przerzuć wszystko do większego garnka – będzie ci wygodniej. Dorzuć odsączoną kukurydzę, odsączoną czerwoną fasolę i puszkę krojonych pomidorów (pomidorów oczywiście nie odsączaj…). Wymieszaj wszystko, dodaj przyprawy. Znów wymieszaj dokładnie, przykryj garnek pokrywką i zagotuj całość – niech się gotuje ok. 6 min. Podawaj z ryżem.

Przepisy bezglutenowe » Chilli con carne
  • Piotr Jurgielewicz

    Rzeczywiście wyszedł cały gar. Fajnie! Przepis bardzo prosty, a danie smaczne. Nie mam problemu z glutenem, spokojnie więc mogę polecić ten przepis każdemu. Czekam na więcej propozycji!

  • Paulina Owsiak

    A w którym monencie trzeba wrzucic ząbek czosnku?

  • Anja Burska

    Przepis niezły, ale po dodaniu 2 łyżeczek chili niejadalny. Gdybym dodała 3 – tak jak w przepisie, to chyba przepaliło by mi gardło na wylot!