|Ciasta i desery |drukuj przepis
dietetyczne ciasto marchewkowe

Nawet na ścisłej diecie to niewielki grzech. Właściwie to jak sałatka z marchewki! Całe „zło” to dwie łyżki miodu i dwie łyżki oliwy z oliwek. Nawet mąki nie ma!

Okej, trzeba powiedzieć otwarcie: jeśli ktoś ma ssanie na coś słodkiego albo chce zagryźć obrzydliwie gorzkie espresso, to dietetyczne ciasto marchewkowe nie jest najlepszym wyborem. Natomiast jest to strzał w dziesiątkę, kiedy: a) odchudzamy się (lub przynajmniej próbujemy); b) nie lubimy zbyt słodkich rzeczy; c) obiad miał słodkie dodatki (np. ananas, żurawina, śliwka suszona, miód w sosie); d) chcemy pokazać gościom, że prowadzimy zdrowy tryb życia.

Można mówić o tym wypieku „ciasto fitness”, a można nawet nie kojarzyć go z ciastem. Mój brat otwarcie stwierdził, że smaczne, ale nie traktowałby tego w kategorii deserów. Fakt – to ciasto głównie składa się z marchewki. Dzięki temu jest wilgotne, marchewka daje też trochę słodyczy. Ten bezglutenowy wypiek tak samo przygotowaliby glutenowcy, jak i bezglutenowy – nie ma tu ani grama mąki, za to do przygotowania składników przyda się ręczny blender (trzeba zmiksować orzechy na proszek).

Jeśli ktoś lubi sobie poprawiać humor słodyczami, to niech lepiej sięgnie po tabliczkę czekolady (oczywiście bezglutenowej!). Dietetyczne ciasto marchewkowe raczej dla ludzi zadowolonych z życia.

Składniki

  • 400 g drobno tartej marchwi
  • 130 g zmielonych blenderem (na mąkę) migdałów
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • ok. 40-50 g ulubionych orzechów (laskowych, nerkowców, włoskich)
  • ok. 40-50 g suszonej żurawiny

Przygotowanie

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj – już nie mikserem, tylko najlepiej miękką, silikonową/plastikową szpatułką (ew. łyżką). Dodaj całą marchewką i ponownie delikatnie wymieszaj całość. Do zmielonych migdałów najpierw dodaj proszek do pieczenia i cynamon, a potem wsyp to do marchewkowo-jajecznej masy i… tak, zgadza się, delikatnie wymieszaj. Dodaj oliwę i miód. Jeśli miód nie jest płynny, podgrzej go w rondelku (włóż tam nieco więcej niż 2 łyżki miodu, bo części i tak nie wyskrobiesz z garnka), a następnie nieco przestudź i wklej do ciasta. Orzechy rozgnieć na nieco mniejsze części, ale nie rób z nich proszku. Wrzuć do ciasta razem z żurawiną. Pomieszaj wszystko raz jeszcze, po czym przelej do okrągłej formy. Piecz w temp. 180 st. C przez ok. 40 min.

Przepisy bezglutenowe » Dietetyczne ciasto marchewkowe