|Drugie dania |drukuj przepis
Kurczak z porem i brzoskwiniami

Por i brzoskwinie?! Tak, to naprawdę się nie kłóci. I będzie smakować nawet tym, którzy nie lubią pora.

Znalazłam ten przepis w segregatorach pt. Kolekcja Dobrej Kuchni – moja mama to zbierała, przechwyciłam dwa segregatory. Zdjęcia trochę straszne, a większość potraw ocieka tłuszczem, ale nic to! Jak zobaczyłam, że ktoś wymyślił, żeby połączyć pora z morelą, to od razu zdecydowałam się spróbować. Zamieniłam tylko morelę na brzoskwinię, bo w sklepie nie było moreli. Oryginalny przepis ma nazwę „Kurczak po koreańsku”. Niech będzie i tak. Dla mnie to „kurczak po dziwnemu”, ale smaczny!

Składniki

(na 4 porcje)

  • 400 g filetów z kurczaka
  • 1 duży por
  • 2 łyżeczki chili
  • olej do smażenia
  • sól
  • 2-3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 200 g śmietany 30%
  • brzoskwinie w syropie
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 torebki ryżu

Przygotowanie

Kurczaka opłucz w zimnej wodzie, osusz, pokrój na małe kawałki. Umyj pora, pokrój pora w plasterki. Rozgrzej olej na patelni, podsmaż kurczaka, dodaj chili. Przerzuć mięso do garnka (razem z tłuszczem) – będzie ci wygodniej wszystko mieszać. Dodaj trochę soli i słodką paprykę.

Dorzuć pora, wymieszaj i smaż wszystko przez chwilę. Dolej niewielką szklankę wody i śmietanę – gotuj przez ok. 10 min, mieszając regularnie. Brzoskwinie pokrój w niezbyt grube księżyce, wrzuć do sosu. Mąkę ziemniaczaną rozrób w niewielkiej ilości zimnej wody, dodaj do sosu i dokładnie wymieszaj całość. Zmniejsz ogień i gotuj – cały czas mieszając – jeszcze jakieś 2-3 minuty. Całość podawaj z ryżem.

Przepisy bezglutenowe » Kurczak z porem i brzoskwiniami
  • DEYV

    A smietana nie zawiera glutenu?

    • Paulina Augustyn

      Normalna śmietana nie zawiera glutenu, ale te zagęszczane homogenizowane już tak…
      Taka zwykła kremówka nie powinna być zanieczyszczona glutenem. Najbezpieczniej mieć śmietanę ze swojskiego mleka wtedy już ma się 100% pewności że to zwykła śmietana.