|Drugie dania |drukuj przepis
Obiad 5 x wege

Bezglutenowy obiad wegetariański – brzmi trochę przesadnie zdrowo, ale jednocześnie zachęcająco. Same warzywa i… tyle. Lekkie, przyjemne i bezmięsne.

Jestem wieeelką fanką pomidorów krojonych w puszce. Nigdy nie używam koncentratu pomidorowego (choć może to po prostu jeszcze przede mną), nie jadam ketchupu. Puszka krojonych pomidorów robi obiad. Wystarczy do nich dorzucić trochę warzyw i voila – bezbolesny obiad gotowy. Mało treściwy? No to cyk – krojona pierś z kurczaka lub indyka. Trochę ziół i jest pycha.

Pójście na łatwiznę? Powiedzmy sobie szczerze: właśnie tego potrzebujemy. Czy to zdrowe? Spójrz na listę składników. Trzy świeże warzywa (dobra, smażone na oliwie, zbrodnia). Do tego pomidory w puszcze i cieciorka konserwowa. Skład pomidorów w puszce: krojone pomidory (60%), sok pomidorowy, sól, kwas cytrynowy. Nie jest źle. Tylko ta sól. Skład cieciorki konserwowej: ciecierzyca (suche ziarno), woda, sól, kwas askorbinowy. Ten kwas brzmi niepokojąco. A w rzeczywistości to witamina C!  Organiczny związek chemiczny. Jest przeciwulteniaczem.

Nie jestem jakimś freakiem zdrowego odżywiania się. Jestem raczej freakiem prostego odżywiania się. Oczywiście wolę produkty niskoprzetworzone od wysokoprzetworzonych, ale na co dzień jeszcze bardziej zależy mi na produktach prostych, pospolitych, łatwo dostępnych.

Ale my tu gadu gadu, a obiad stygnie. Smacznego!

Składniki

(na około 3-4 porcje)

1 cukinia
1 papryka (kolor dowolny)
1 cebula
1 puszka krojonych pomidorów
1 puszka cieciorki konserwowej
oliwa
przyprawy (np. zioła prowansalskie, bazylia, oregano; sól, pieprz)

Przygotowanie

Uwaga, to będzie proste. Pokrój cukinię w półtalarki, paprykę w mniejszą lub większą kostkę (jak lubisz), cebulę w piórka (dobra, po normalnemu: kroisz cebulę na pół, potem w plasterki, a każdy plasterek też na pół; czyli wychodzą ćwierćtalarki). Wrzuć warzywa na rozgrzaną oliwę i smaż – mieszając – aż staną się miękkie. Dorzuć przyprawy. Kiedy warzywa będą miękkie, dorzuć krojone pomidory i odsączoną cieciorkę z puszki. Wymieszaj wszystko i podgrzej. Gotowe! Podawaj ryżem, ziemniakami lub bezglutenowym makaronem.

Przepisy bezglutenowe » Obiad „5 x wege”
  • Gildilir

    Wygląda apetycznie <3

  • Agnieszka Grzegorczyk

    wyglada apetycznie, do tego opisane z humorem, miło zacząć gotowanie obiadku od uśmiechu na buzi Dzięki:)!