Kto nie lubi cykorii – ręka do góry. No to teraz polubicie. Gorzko-słodka, chrupiąca, delikatna, lekka. Dobra do obiadu i na imprezę. Oto ona.
Sałatkę z cykorią jadłam w gościach. Cykoria, pomarańcza, śmietana, proste. Cykoria gorzka, pomarańcza słodka, super. Smakowało mi bardzo, więc zapragnęłam zrobić sama. Cykorii sami z siebie zbyt często chyba nie kupujemy, prawda? Nie wszyscy lubią, w końcu jest gorzka. Fajnie chrupie, ale jest gorzka. No więc wzięłam się za robienie tej sałatki, AŻ TU NAGLE patrzę, że jabłek mam za dużo w domu. Sałatka z cykorii czy sałatka owocowa? Sałatka z cykorii czy owocowa? Cykoria czy owoce? WTEM! (werble…) Postanowiłam dodać jabłko. Tadaaam…
Trochę mi się nie chciało obierać jabłek, zresztą oczywiście skórka jest zdrowa, więc zostawiłam nieobrane. Okazało się to świetnym posunięciem, bo skórka daje w tej sałatce dodatkowy kolor. Ślicznie.
Zastosowanie: do obiadu (nawet eleganckiego, ha!) albo na imprezę. Wszechstronność! Minusy: Na drugi dzień sałatka już ledwo zipie i niezbyt nadaje się do pokazania komukolwiek. Chyba że będziesz łączyć składniki ze śmietaną tuż przed podaniem.
Składniki
- 2 cykorie
- 2 małe jabłka
- pomarańcza
- 200 g śmietany 12%
- sól, pieprz
Przygotowanie
Cykorie pokrój w półtalarki. Jabłka możesz obrać ze skórki albo nie – nieobrane będą ładniej wyglądać w sałatce. Pokrój je w kostkę. Pomarańczę najlepiej jest obrać z białej skórki, ale jeśli nie masz czasu – nie rób tego. Pokrój ją w kostkę. Wymieszaj wszystko ze śmietaną, dodaj sól i pieprz do smaku.