Niebezpieczeństwo dla bezglutenowców tkwi nie tylko w używanych produktach, ale też w sposobie przygotowywania potraw i higienie pracy w kuchni. Aby mieć pewność, że przygotowywane posiłki są bezpieczne dla osoby na diecie bezglutenowej, należy trzymać się w kuchni kilku zasad.
Przechowywanie produktów
Idealnie by było, gdyby produkty bezglutenowe miały swoje osobne miejsce w kuchni i osobną półkę w lodówce. Nie jest to jednak absolutnie konieczne – jest po prostu ułatwieniem. W osobnej szafce powinny być trzymane bezglutenowe produkty mączne – tzn. mąka pszenna i żytnia nie powinny być trzymane obok mąki bezglutenowej ani żadnych innych bezglutenowych produktów. Mąka bardzo się pyli, a to wystarczy, żeby zaszkodzić osobie chorej na celiakię.
Osobne przygotowywanie potraw
Jeśli jednocześnie ma zostać podany posiłek osobie będącej na diecie bezglutenowej i osobie nie będącej na takiej diecie, najlepiej jest najpierw przygotować posiłek bezglutenowy. Ręce ubrudzone mąką, okruchami pieczywa czy przyprawami zawierającymi gluten muszą być bardzo dokładnie umyte, zanim zaczną przygotowywać posiłek dla bezglutenowca. To samo dotyczy ubrania i kuchennych fartuchów – należy zwrócić uwagę, czy nie są one ubrudzone czymś, co zawiera gluten.
Blat i deski do krojenia
Należy zwrócić uwagę na czystość powierzchni przeznaczonych do przygotowywania posiłków. Trzeba wyczyścić je z rozsypanej mąki, bułki tartej, okruchów pieczywa, przypraw mogących zawierać gluten, resztek glutenowego jedzenia.
Przyrządy kuchenne
Niektóre przyrządy kuchenne należy traktować ze szczególną uwagą, jeśli mają służyć zarówno osobie bezglutenowej, jak i tej mogącej jeść gluten. Dobrze by było, gdyby bezglutenowiec miał w kuchni własną deskę do krojenia (przeznaczoną tylko do krojenia jego chleba) oraz własne sitko do przesiewania mąki. Są to akcesoria kuchenne, które – jeśli nie są bardzo dokładnie umyte – mogą zaszkodzić osobie będącej na diecie bezglutenowej. Uwagę należy też zwrócić na mikser (u góry obracających się łapek gromadzi się ulepek zawierający mąkę), formy do pieczenia (niedokładnie umyte mogą zawierać resztki glutenowych wypieków), piekarnik, łyżki i inne akcesoria do mieszania potraw (absolutnie nie wolno mieszać tym samym przyrządem posiłku bezglutenowego i tego zawierającego gluten!), noże (na nożu do chleba często pozostają resztki pieczywa).
Smażenie
Produktów, które mają być składnikami bezglutenowego posiłku, absolutnie nie wolno smażyć w tym samym tłuszczu, w którym wcześniej były smażone produkty glutenowe. Dotyczy to przede wszystkim kotletów w panierce, kotletów mielonych, ryb obtoczonych w mące. W restauracjach nie należy ufać frytkom, które same z siebie są bezglutenowe, jednak w tłuszczu do przygotowywania frytek mogły być smażone także inne części potraw.
Woda po makaronie
Nie wolno gotować makaronu bezglutenowego w wodzie po makaronie glutenowym. Nie wolno także wykorzystywać tej wody do przygotowywania innych bezglutenowych posiłków.
Wspólne produkty
Na szczególną uwagę zasługują produkty, z których korzystają zarówno bezglutenowi, jak i wszyscy pozostali domownicy. Są to dżemy, miody, ketchupy, musztardy itd. Do produktów słoikowych nie wolno wkładać noży i łyżeczek, które wcześniej miały kontakt ze zwykłym pieczywem – zawsze należy używać czystego sztućca. Ketchupy i musztardy w butelkach nie powinny mieć kontaktu z pieczywem – nie należy ich końcówek wycierać o kromkę chleba lub kawałek bułki. Jeśli się zabrudzą – lepiej je wytrzeć czystą chusteczką.
Podawanie posiłków
Wszystko, co znajduje się na talerzu bezglutenowca, powinno być bezglutenowe. Dlatego nie należy dekorować bezglutenowych posiłków glutenowymi dodatkami (groszek ptysiowy, grzanki, kawałki wafelków, starta czekolada zawierająca gluten, bułka tarta). Gdy pieczywo podawane jest w koszyku, to bezglutenowe musi być podawane osobno.