Delikatny smak, gładka konsystencja. Ani to deser, ani napój. A może właśnie i to, i to? Przyznam szczerze, że mleczko kokosowe nie jest tu jakoś mocno wyczuwalne… Więc jeśli macie ochotę na coś egzotycznego, co przywiedzie na myśl palmy i złotą plażę, to raczej nie tędy droga. Wykorzystałam mleczko kokosowe, bo po prostu mi zostało po gotowaniu czegoś innego. Dlatego ten koktajl to prostu sposób na zużycie kulinarnych resztek. Jakkolwiek brutalnie by to nie brzmiało. Ale trzeba mu przyznać, że jest smaczny! Jak to koktajl bananowy. Jaki powinien być idealny koktajl z bananami? Delikatny w smaku, słodki, o aksamitnej konsystencji. Taki koktajl sprawdzi się przy książce, filmie, przy pracy… dobra, spójrzmy prawdzie w oczy – koktajl bananowy sprawdza się zawsze i wszędzie!
Składniki
- 2 banany
- 200 ml mleka kokosowego
- 200 ml mleka krowiego
- czubata łyżka cukru pudru
- szczypta cynamonu
- dla tych, którzy chcą poczuć smak kokosa – łyżka wiórków kokosowych
Przygotowanie
Wlej do naczynia oba rodzaje mleka. Pokrój banany na kilka części, dorzuć do mleka. Zmiksuj wszystko blenderem na gładko. Dosyp cukier puder, cynamon i ew. wiórki kokosowe – zmiksuj razem. Podawaj na zimno lub w temperaturze pokojowej. To nie ma specjalnego znaczenia – koktajl bananowy jest pyszny w każdej postaci.