Najprościej: w diecie bezglutenowej zabronione są wszystkie produkty zawierające składniki pochodzące z „glutenowych” zbóż (pszenica, żyto, jęczmień, owies1).
Najbezpieczniejsze są nieprzetworzone produkty naturalnie bezglutenowe: wszystkie owoce i warzywa, mięso, ryby, mleko, jajka, miód, orzechy, ziemniaki, ryż, kukurydza, gryka (kasza gryczana, krakowska), proso, soja, amarantus, tapioka, maniok, quinoa (komosa ryżowa), fasola, soczewica, sago, sorgo.
Grupa produktów |
Nie zawierają glutenu |
Mogą zawierać gluten |
Zawierają gluten |
Produkty zbożowe |
Zboża naturalnie niezawierające glutenu: ryż biały i brązowy, kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa, mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana z prosa, gryczana), płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, ryżowa i z tapioki, gotowe mieszanki mączne bezglutenowe, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych wykonane samodzielnie oraz kupne oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”, kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane, chrupki kukurydziane, popcorn, owies bezglutenowy ( z zastrzeżeniami), bułka tarta bezglutenowa |
Płatki śniadaniowe kukurydziane mogą zawierać słód jęczmienny, mąka kukurydziana, ryżowa, gryczana dostępne w sprzedaży ogólnej mogą być zanieczyszczone glutenem |
Pszenica (i jej dawne odmiany, np. orkisz), pszenżyto, jęczmień, żyto, owies, mąka pszenna, żytnia, jęczmienna, płatki pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa), musli, kasze owsiane, kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno – zbożowe, makaron pszenny, makaron żytni, pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki, pieczywo – każde – jeśli nie jest oznaczone jako bezglutenowe (chleb biały i razowy, bułki, bagietki, maca, pumpernikiel, pieczywo chrupkie, precle), pieczywo cukiernicze suche (herbatniki, ciastka, wafle, biszkopty, pierniczki, sucharki, paluszki itp.), ciasta, ciastka, drożdżówki pizza, bułka do hamburgera, bułka tarta |
Mięso, ryby, jaja |
Świeże nieprzetworzone mięso, ryby, jaja |
Wędliny (także te wysokogatunkowe typu szynka), zwłaszcza tzw. wędliny wysokowydajne, konserwy rybne i mięsne, wędliny podrobowe (kaszanka, pasztetowa, pasztet), wyroby garmażeryjne mięsne (parówki,kotlety mielone, pulpety, hamburgery) |
Panierki do mięs i ryb oraz potrawy panierowane |
Mleko i produkty mleczne |
Mleko świeże, mleko w kartonie, mleko zagęszczane, mleko w proszku, kefir, maślanka, jogurt naturalny, nieprzetworzony ser biały, żółty |
Jogurty owocowe, maślanki smakowe, napoje czekoladowe, produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, serki topione, śmietana (zagęstnik), tanie sery żółte (tzw. wyroby seropodobne); gotowe sery białe do serników (niektórzy producenci dodają błonnik pszenny) |
Napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego, sery z niebieską pleśnią |
Tłuszcze |
Masło, smalec, margaryna, olej roślinny, oliwa z oliwek |
Majonezy, gotowe sosy (dresingi) |
|
Warzywa i przetwory z warzyw |
Wszystkie warzywa (świeże, mrożone, konserwowane bez dodatków), strączkowe (groch, fasola, soczewica), ziemniaki, skrobia ziemniaczana |
Sałatki z majonezem i dresingami o nieznanym składzie, przeciery pomidorowe, niektóre fasole w puszkach, placki ziemniaczane, produkty wegetariańskie typu kotlety sojowe, pasztety sojowe, majonezy sojowe |
Warzywa smażone, panierowane |
Owoce |
Wszystkie owoce (świeże, mrożone, konserwowane) |
Owoce suszone niekiedy są posypywane mąką, żeby zapobiec sklejaniu, wsady owocowe |
|
Cukier, słodycze, desery |
Cukier, dżem, miód, landrynki, ciasta i ciastka upieczone z dozwolonych produktów, kisiele i budynie domowe z mąki ziemniaczanej, ciasta i ciastka oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa” |
Guma do żucia, żelki, nadziewane cukierki, batony, gotowe budynie, lody, czekolada i czekoladki, chipsy |
Ciasta i ciastka upieczone z niedozwolonych mąk lub z niedozwolonym proszkiem do pieczenia, słód jęczmienny |
Napoje |
Herbata, kawa naturalna, soki owocowe, wody mineralne, kompoty, napary z ziół, czyste alkohole |
Niektóre kawy rozpuszczalne, zwłaszcza aromatyzowane, napoje owocowo-warzywne, alkohole z dodatkami smakowymi |
Kawa zbożowa, kakao owsiane, napoje słodzone słodem jęczmiennym, piwo |
Przyprawy |
Sól, pieprz, zioła, jednorodne przyprawy, ocet winny, ocet jabłkowy |
Jarzynki typu vegeta, mieszanki przypraw (np. curry), musztardy, keczupy, sosy w proszku gotowe dipy i dresingi, sosy sojowe |
|
Zupy |
Zupy domowe z dozwolonych produktów |
Zupy w proszku (instant), kostki bulionowe |
Zupy zaprawiane mąką, zupy z makaronem, z lanym ciastem |
Inne |
Proszek do pieczenia bezglutenowy, soda spożywcza, komunikanty niskoglutenowe |
Preparaty do odchudzania, niektóre leki i preparaty wielowitaminowe, niektóre aromaty, cukier waniliowy |
Zwykły proszek do pieczenia, hydrolizowane białko roślinne, komunikanty z mąki pszennej |
Tabela pochodzi ze strony Polskiego Stowarzyszenia dla Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
1 Zwykły owies dostępny w Polsce, który nie ma oznaczenia „produkt bezglutenowy”, jest bardzo zanieczyszczony glutenem przez inne zboża, dlatego jest zabroniony w diecie bezglutenowej.