Aksamitny mus gruszkowy

Uwielbiam gruszki, ale tylko te prosto z drzewa. Najlepsze są te bardzo twarde, niegroźne dla konsumenta.

Bezglutenowy mus gruszkowy

Uwielbiam gruszki, ale tylko te prosto z drzewa. Najlepsze są te bardzo twarde, niegroźne dla konsumenta.

Dojrzała gruszka może i rozpływa się w ustach i ma świetny smak, ale… sok cieknący po brodzie, lepiące się ręce nie zachęcają.

Mus gruszkowy jest świetnym rozwiązaniem. Można się delektować smakiem bez obaw!

Składniki

  • 2 dojrzałe gruszki
  • ewentualnie cukier

Przygotowanie

Obierz gruszki ze skórki, wykrój gniazda nasienne. Pokrój w kostki i wrzuć do garnka, zalej wodą. Gotuj przez 5-10 minut, do miękkości. Miękkie można gotować krócej. Następnie odcedź gruszki i zblenduj je do odpowiadającej ci konsystencji. Podawaj w temperaturze pokojowej jako deser albo polewę do deseru.