Danie bardzo proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i aromatyczne, a w dodatku robi się od razu spory zapas.
Ja bardzo lubię takie obiady. Takie, które polegają właściwie wyłącznie na wrzuceniu składników do jednego gara i mieszaniu od czasu do czasu. No dobra, tutaj trzeba pokroić paprykę i pół cebuli, ale to jeszcze do przeżycia. Chilli con carne to potrawa bardzo prosta w wykonaniu, a jednocześnie bardzo aromatyczna. Jest w niej mięso, są też warzywa, wystarczy więc ugotować do tego ryż i obiad gotowy.
W przepisie jest aż 400 g mięsa – niech Was to nie przeraża. To dużo, ale taka ilość pozwala na wykorzystanie też całej puszki kukurydzy, całej puszki czerwonej fasoli i całej puszki krojonych pomidorów. Jeśli zmniejszycie ilość mięsa, zostanie Wam np. pół puszki kukurydzy, fasoli i pomidorów. Co z tym zrobicie? Lepiej więc zrobić cały garnek chilli con carne i mieć obiad na kilka dni. Ja jestem zadowolona! Bo to jest smaczne, mogę jeść!
Składniki
- ok. 400 g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowo-wołowego)
- czerwona papryka
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- 3 łyżeczki przyprawy chilli
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- puszka pomidorów krojonych bez skórki
- łyżeczka kuminu (możesz pominąć, jeśli nie znajdziesz w sklepie)
- 3 płaskie łyżki ulubionych ziół (np. zioła prowansalskie, bazlia, oregano)
- sól, pieprz
Przygotowanie
Na rozgrzanym oleju usmaż mięso. Dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i cebulę. Smaż przez ok. 5-6 min. Przerzuć wszystko do większego garnka – będzie ci wygodniej. Dorzuć odsączoną kukurydzę, odsączoną czerwoną fasolę i puszkę krojonych pomidorów (pomidorów oczywiście nie odsączaj…). Wymieszaj wszystko, dodaj przyprawy. Znów wymieszaj dokładnie, przykryj garnek pokrywką i zagotuj całość – niech się gotuje ok. 6 min. Podawaj z ryżem.