Są takie produkty, które na pierwszy rzut oka nie zawierają niczego niebezpiecznego dla bezglutenowca. Wystarczy jednak uważnie przeczytać etykietę i okazuje się, że wiele niepozornych produktów zawiera składniki wytwarzane na bazie zboża.
W diecie bezglutenowej zakazane są:
- płatki kukurydziane nieoznaczone znakiem przekreślonego kłosa – większość dostępnych na rynku płatków kukurydzianych zawiera dodatek słodu jęczmiennego;
- proszek do pieczenia – zawiera pszenicę;
- sos sojowy – zawiera pszenicę;
- kostki rosołowe;
- większość musztard i ketchupów;
- zupy z proszku;
- zupy tradycyjne robione na zakwasie (barszcz biały, żurek – zakwas żytni);
- mieszanki przypraw;
- opłatek komunijny;
- chleb „kukurydziany” – nazwa jest myląca – nie da się zrobić chleba z samej mąki kukurydzianej, ponieważ byłby on twardy, chleb „kukurydziany” zawsze będzie miał dodatek jakiejś glutenowej mąki;
- niektóre leki.