Ciasto czekoladowe z cukinia

„Dietetyczne ciasto czekoladowe” brzmi co najmniej tak głupio jak „masło odchudzające” albo „pączek fitness”. Ale uwierzcie, że taki ten wypiek właśnie jest! Co więcej – zawiera sporo cukinii. O zgrozo.

Spodoba się wszystkim, dla których cukier to biała śmierć. Ja daleka jestem od obwiniania cukru o całe zło tego świata. Jeśli lubimy zjeść/wypić coś słodkiego, to słodzimy to cukrem. Wszelkie inne metody to zawracanie głowy. Skąd więc pomysł na zrezygnowanie z tej śnieżnobiałej sacharozy na rzecz jakichś udziwnień? Dla zabawy.

Tak tak, moi drodzy. Jeśli nie macie fioła na punkcie zdrowego trybu życia (ja nie mam), nie jesteście wyznawcami paleo diety, nie rezygnujecie bez wyjątków ze wszystkiego, co choćby otarło się o konserwanty, to to ciasto będzie dla was po prostu fajnym, nowym doświadczeniem. Przykładem, że w słodkich (no, tak to nazwijmy, trochę na wyrost jednak…) wypiekach jest miejsce na zaskakujące połączenia. Cukinia jako wypełniacz ciasta? No, da się.

Ostrzegam, że ciasto można nazwaćwytrawnym”, chociaż oczywiście lepiej tego nie robić, bo to nie zachęca do konsumpcji. Nie jest bardzo słodkie, bo nie ma w nim cukru – bardzo zaskakujące. Jedynym słodzikiem są suszone śliwki, których można dodać więcej, niż jest w przepisie. Ciasto będzie też smaczniejsze dla słodyczolubnych, jeśli posmaruje się je z wierzchu jakąś słodką mazią, np. czekoladą daktylowo-śliwkową, która komponuje się z nim idealnie.

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szklanka drobno startej cukinii (może być ze skórką)
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 100 g suszonych śliwek
  • 5 płaskich łyżek kakao
  • 100 g oliwy
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Przygotowanie

Potrzebny będzie ręczny blender. Do wąskiego naczynia z płaskim dnem (może być niewielki rondelek, jeśli nie masz naczynia sprzedawanego zwykle w komplecie z blenderem) wsyp kaszę jaglaną i miksuj, aż uzyskasz strukturę zbliżoną do mąki. Przesyp zmieloną kaszę do innego naczynia, a do tego wrzuć jajka i zmiksuj, żeby żółtka połączyły się z białkiem. Do jajek wsyp śliwki i miksuj, dopóki nie uzyskasz w miarę jednolitej masy. Przelej masę do miski i dodaj wszystkie pozostałe składniki – zmieloną kaszę, cukinię, kakao, oliwę, aromat waniliowy i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko dokładnie mikserem. Przelej do okrągłej formy i piecz ok. 40 min w temp. 180 st C.

Przepisy bezglutenowe » Ciasto czekoladowe z cukinią (bez cukru!)